Hoppa till sidans innehåll

Naturpasset


Naturpasset för Höjden och Brakmaren återkallas 

Årets upplaga av Naturpasset för Höjden och Brakmaren återkallas. Läs mer om detta i egen nyhet.

 

Naturpasset 2020

För årets Naturpasset i Tyresö finns två områden med totalt 50 kontroller att besöka.

På några av områdena är kontrollerna placerade så att de går att ta som genomtänkta orienteringsbanor, ibland med vägval. Men givetvis får kontrollerna också tas i valfri ordning.

 • Alby-Barnsjön, 25 kontroller
 • Brakmaren, 30 kontroller, 4 banförslag (återkallat!)
 • Höjden, 30 kontroller, 3 banförslag (återkallat!)
 • Telegrafberget, 25 kontroller, 1 banförslag

På områden med banförslag är start och mål endast markerade på karta och inte med orienteringsskärmar i terrängen. Punkterna ligger ofta i anslutning till vägar och stigar och risken bedöms därför vara stor att skärmarna stjäls. Förhoppningsvis är punkterna tillräckligt tydliga så att du som väljer att ta en bana förstår när du är på rätt start- respektive målplats.

 

Säljstart lördagen 18 april - viktig information!

Försäljningen ser lite annorlunda ut i år än tidigare år:

 • Alby friluftsgård. Specialöppet lördagen 18 april mellan kl. 10-14, endast för försäljning av Naturpasset. Kort eller Swish gäller. Försäljning sker från ett tält utanför entrén. Möjlighet att köpa enklare fika finns också. I fortsättningen sker försäljning i Alby på vardagar, se öppettider här!
 • Sportringen i Tyresö C. Levereras fredag eftermiddag 17 april. Tänk på att det kan ta ett litet tag innan paketen finns i deras system och till försäljning.
 • Alewalds på Kungsgatan i City. Levereras söndag 19 april. Tänk på att det kan ta ett litet tag innan paketen finns i deras system och till försäljning.

På Alewalds sålde vi 35 paket under 2019. Förhoppningsvis lockar vi ännu fler stockholmare ut till Tyresö för nya sköna naturupplevelser i år. Har du vänner eller bekanta som bor eller jobbar inne i Stockholm, tipsa dem gärna om Naturpasset i Tyresö och att paket går att köpa i stan! Kanske kan ni träffas och ta några kontroller tillsammans?

 

Nyhet 2020: Beställ via e-post och få hemskickat

För dig som tillhör en riskgrupp, exempelvis är 70 år eller äldre, finns också möjligheten att beställa Naturpasset via e-post, betala med Swish och få paketen med karta hemskickade.

Gör då så här:

 1. Skicka ett mejl till This is a mailto link och ange följande:
  1. Vilket eller vilka paket du önskar få hemskickade.
  2. Ditt namn och den adress paketen ska levereras till.
 2. Swisha 100 kr per paket plus 20 kr för frakt (totalt 120 kr) till nummer 123 137 92 05 och ange Naturpasset som meddelande.

Paketen skickas så fort som möjligt från och med måndagen 20 april, men för att det ska bli logistiskt hållbart kan det ta upp till en vecka innan paketen är levererade. 

 

Väkomna ut!

 

 

 

Mer information om Naturpasset

 

Vad är Naturpasset?

Naturpasset består av ett paket med en karta över orienteringskontroller. Dessa kontroller finns vanligtvis i naturen under hela sommarhalvåret. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

Det finns över 400 områden runt om i Sverige. Områdena och kontrollerna är noga utvalda för att ge dig en fin naturupplevelse och en lagom utmaning. Förutom rolig hjärnaktivitet får du frisk luft och motion, vilket bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnande.

Du behöver inga förkunskaper, det enda som krävs är lite tid, nyfikenhet och vilja.

 

Naturpasset i Tyresö

Normalt erbjuds fyra områden i Tyresö. 

 • Alby-Barnsjön
 • Brakmaren
 • Höjden
 • Telefgrafberget

Kontrollerna har varierande svårighetsgrad. På alla kontroller rekommenderas det att du funderar igenom hur du enklast tar kontrollen. 

Skalan är 1:10 000 på alla fyra kartorna, dvs 1 cm på kartan motsvarar 100 meter i verkligheten.

 

Försäljningsställen

Paketen säljs på följande ställen:

 • Alby friluftsgård (OBS! Tills vidare endast under vardagar!)
 • Sportringen i Tyresö Centrum
 • Alewalds på Kungsgatan 32 i Stockholm city

Säljstart sker normalt under april månad, men kan ske senare pga sen vinter. Håll alltid utkik på hemsidan för exakt datum!

 

Innehåll i paketen

Varje paket består av en karta, en plastficka, ett startkort och ett PM där kontrollbeskrivning och mer information finns. Startkortet innehåller också tips på hur du enkelt kommer igång. Kontrollerna består av orangevita orienteringsskärmar i storlek 15 x 15 cm, sittandes på stolpar, och sitter ute till den 31 oktober.

 

Priser att vinna

Varje kontroll har en kontrollkod på sig. Tar du alla kontroller på ett paket och fyller i kontrollkoderna på nätet så kan du vara med i Naturpassets centrala tävling. Det medföljer alltid en uppgift, till exempel att formulera en slogan, svara på en fråga eller ta ett foto. Gör du det har du chansen att vinna fina priset som Svenska Orienteringsförbundet ansvarar för.

För mer information om tävlingen, se Naturpassets centrala hemsida:
naturpasset.se.

 

Gilla vår Facebook-sida för Naturpasset i Tyresö

Gå in och gilla Facebooksidan så får du tips och information under året. Dela också gärna dina bilder från dina Naturpassupplevelser runt om i de fina Tyresöskogarna.
- Naturpasset i Tyresö (Facebook) 

 

Saknade kontroller och frågor

Som vanligt kan vi inte garantera att kontrollerna får sitta ute, även om vi ser över dem med jämna mellanrum. Om du inte hittar en kontroll, rapportera gärna in detta till undertecknad på e-postadress nedan.

Undertecknad svarar också på frågor om Naturpasset.

Mycket nöje!

Uppdaterad: 25 MAJ 2020 16:44 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link

EventorLogo_2

ALBY

Prova på orientering

Naturpasset

 

Utmärkt Förening

#soderssol

 

Postadress:
Söders-Tyresö
Box 94
13522 Tyresö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info