Hoppa till sidans innehåll

Naturpasset


Naturpasset 2019

I år finns fyra områden (istället för normala tre) och med 25 kontroller på varje område.

 • Alby-Barnsjön
 • Höjden
 • Brakmaren
 • Telegrafberget

Kontrollerna är placerade så att de går att ta som genomtänkta orienteringsbanor, ibland med vägval. Men givetvis får kontrollerna också tas i valfri ordning.

Säljstart i påsk - viktig information!

Uppdatering 2019-04-19:

Alla kontroller är utsatta och försäljning sker som vanligt på:

 • Alby friluftsgård (specialöppet under påskhelgen mellan 10-10.30 endast för försäljning av Naturpasset - kontant eller Swish gäller)
 • Sportringen i Tyresö C (levereras påskdagen - kan ta ett litet tag innan paketen finns i deras system och till försäljning)
 • Alewalds på Kungsgatan i City (levereras påskdagen - kan ta ett litet tag innan paketen finns i deras system och till försäljning)

På Alewalds sålde vi hela 24 paket förra året. Förhoppningsvis lockar vi ännu fler stockholmare ut till Tyresö för nya naturupplevelser i år. Har du vänner eller bekanta som bor eller jobbar inne i Stockholm, tipsa dem gärna om Naturpasset i Tyresö och att paket går att köpa i stan! 

Bra att veta!

 • För alla fyra områdena
  • För alla fyra områdena kan alltså kontrollerna tas som banor med tre banor per område. Tänk på att start och mål endast är markerade på kartorna och inte är utmärkta med skärmar i terrängen. Punkterna ligger ofta i anslutning till vägar och risken bedöms därför vara stor att markeringarna hade stulits. Förhoppningsvis är punkterna tillräckligt tydliga så att du som väljer att ta en bana förstår när du är på rätt plats.

 • För Alby-Barnsjön
  • Kontroll 11 sitter ovanför Uddby gård. Tyvärr ligger kontrollen inne i ett nybyggt hägn för hästar. Dessutom är det elstängsel runt. Iaktta försiktighet och om det är hästar där inne, var extra försiktiga eller kanske ännu hellre, avstå att gå in! Är du rädd för hästar, hoppa över kontrollen. Den kommer inte att räknas med i Naturpassets tävling. Eventuellt kommer kontrollen helt att utgå och plockas bort. Det meddelas i så fall här på hemsidan och på vår Facebook-sida.

 • För Alby-Barnsjön, Höjden och även nordvästra delen av Brakmaren
  • Parkeringen vid Prästängen (Hundängen / Tyresö brukhundsklubb) vid Tyresö-Flaten är tillfälligt stängd pga vägarbete, men det finns ca 10 parkeringsplatser längs Nyforsvägen alldeles vid nordvästra hörnet av Tyresö-Flaten.

Väkomna ut!

 

 

Mer information om Naturpasset

 

Vad är Naturpasset?

Naturpasset består av ett paket med en karta över orienteringskontroller. Dessa kontroller finns vanligtvis i naturen under hela sommarhalvåret. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

Det finns över 400 områden runt om i Sverige. Områdena och kontrollerna är noga utvalda för att ge dig en fin naturupplevelse och en lagom utmaning. Förutom rolig hjärnaktivitet får du frisk luft och motion, vilket bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnande.

Du behöver inga förkunskaper, det enda som krävs är lite tid, nyfikenhet och vilja.

 

Naturpasset i Tyresö

Normalt erbjuds det tre områden i Tyresö. 

 • Alby-Barnsjön
 • Alby-Höjden, alternativt Höjden-Brakmaren
 • Telefgrafberget

Kontrollerna har varierande svårighetsgrad. På alla kontroller rekommenderas det att du funderar igenom hur du enklast tar kontrollen. 

Skalan är 1:10 000 på alla tre kartorna, dvs 1 cm på kartan motsvarar 100 meter i verkligheten.

 

Försäljningsställen

Paketen säljs på följande ställen:

 • Alby friluftsgård, Tyresö
 • Sportringen (gamla Team Sportia) i Tyresö Centrum
 • Alewalds på Kungsgatan 32 i Stockholm city

Säljstart sker normalt under april månad, men kan ske senare pga sen vinter. Håll alltid utkik på hemsidan för exakt datum!

 

Innehåll i paketen

Varje paket består av en karta, en plastficka, ett startkort och ett PM där kontrollbeskrivning och mer information finns. Startkortet innehåller också tips på hur du enkelt kommer igång. Kontrollerna består av orangevita orienteringsskärmar i storlek 15 x 15 cm, sittandes på stolpar, och sitter ute till den 31 oktober.

Med i paketen finns också en broschyr med alla Stockholms Naturpassområden och dessutom ett program för Motionsorientering.

Motionorientering är en eventbaserad motionsaktivitet med banor i olika längder och med olika nivå, där du kan starta när du vill under ett antal timmar på vardagskvällar. En instruktör finns på plats för att du enkelt ska komma igång.

 

Priser att vinna

Varje kontroll har en kontrollkod på sig. Tar du alla kontroller på ett paket och fyller i kontrollkoderna på nätet så kan du vara med i Naturpassets centrala tävling. Det medföljer alltid en uppgift, till exempel att formulera en slogan, svara på en fråga eller ta ett foto. Gör du det har du chansen att vinna fina priset som Svenska Orienteringsförbundet ansvarar för.

För mer information om tävlingen, se Naturpassets centrala hemsida:
www.naturpasset.se.

 

Gilla vår Facebook-sida för Naturpasset i Tyresö

Gå in och gilla Facebooksidan så får du tips och information under året. Dela också gärna dina bilder från dina Naturpassupplevelser runt om i de fina Tyresöskogarna.
- Naturpasset i Tyresö (Facebook) 

 

Saknade kontroller och frågor

Som vanligt kan vi inte garantera att kontrollerna får sitta ute, även om vi springer över dem med jämna mellanrum. Om du inte hittar en kontroll, rapportera gärna in detta till undertecknad på e-postadress nedan.

Undertecknad svarar också på frågor om Naturpasset.

Mycket nöje!

Uppdaterad: 19 APR 2019 21:51 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link

EventorLogo_2

ALBY

Prova på orientering

Naturpasset

 

Utmärkt Förening

#soderssol

 

Postadress:
Söders-Tyresö
Box 94
13522 Tyresö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link