Hoppa till sidans innehåll

Naturpasset


Naturpasset 2019 med säljstart i april

Det ser ut att bli en snöfri vår, vilket möjliggör en tidigare start än normalt för Naturpasset. 

I år är det planerat för fyra områden (istället för normala tre) och med 25 kontroller på varje område.

Preliminär säljstart är fredagen den 12 april.

Material är beställt hos vår leverantör, men allt fanns inte i lager så exakt säljdatum går inte att utlova ännu. Gå därför in här med jämna mellanrum för att se när väl paketen finns till försäljning. Information kommer att ges i en nyhet, samt även i Facebook-gruppen Naturpasset i Tyresö. Har du inte anslutit dig där än så är det ett tips.

Klart är att försäljning som vanligt sker i Alby friluftsgård och hos Sportringen i Tyresö C, samt också på Alewalds på Kungsgatan i City, där vi sålde hela 24 paket förra året. Förhoppningsvis lockar vi ännu fler stockholmare ut till Tyresö för nya naturupplevelser i år. Har du vänner eller bekanta som bor eller jobbar inne i Stockholm, tipsa dem gärna om Naturpasset i Tyresö och att paket går att köpa i stan! 

Vad är Naturpasset?

Naturpasset består av ett paket med en karta över orienteringskontroller. Dessa kontroller finns vanligtvis i naturen under hela sommarhalvåret. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

Det finns över 400 områden runt om i Sverige. Områdena och kontrollerna är noga utvalda för att ge dig en fin naturupplevelse och en lagom utmaning. Förutom rolig hjärnaktivitet får du frisk luft och motion, vilket bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnande.

Du behöver inga förkunskaper, det enda som krävs är lite tid, nyfikenhet och vilja.

Naturpasset i Tyresö

Normalt erbjuds det tre områden i Tyresö. 

  • Alby-Barnsjön
  • Alby-Höjden, alternativt Höjden-Brakmaren
  • Telefgrafberget

Det brukar erbjudas både enkla och klurigare kontroller på alla tre områdena. Kontrollnumren 1-10 är enkla, 11-20 något klurigare och 21-30 ger den största utmaningen orienteringstekniskt.

På alla kontroller rekommenderas det att du funderar igenom hur du enklast tar kontrollen. 

Skalan är 1:10 000 på alla tre kartorna, dvs 1 cm på kartan motsvarar 100 meter i verkligheten.

Försäljningsställen

Paketen säljs på följande ställen:

  • Alby friluftsgård, Tyresö
  • Sportringen (gamla Team Sportia) i Tyresö Centrum
  • Alewalds på Kungsgatan 32 i Stockholm city

Säljstart sker normalt under april månad, men kan ske senare pga sen vinter. Håll alltid utkik på hemsidan för exakt datum!

Innehåll i paketen

Varje paket består av en karta, en plastficka, ett startkort och ett PM där kontrollbeskrivning och mer information finns. Startkortet innehåller också tips på hur du enkelt kommer igång. Kontrollerna består av orangevita orienteringsskärmar i storlek 15 x 15 cm, sittandes på stolpar, och sitter ute till den 31 oktober.

Med i paketen finns också en broschyr med alla Stockholms Naturpassområden och dessutom ett program för Motionsorientering.

Motionorientering är en eventbaserad motionsaktivitet med banor i olika längder och med olika nivå, där du kan starta när du vill under ett antal timmar på vardagskvällar. En instruktör finns på plats för att du enkelt ska komma igång.

Priser att vinna

Varje kontroll har en kontrollkod på sig. Tar du alla kontroller på ett paket och fyller i kontrollkoderna på nätet så kan du vara med i Naturpassets centrala tävling. Det medföljer alltid en uppgift, till exempel att formulera en slogan, svara på en fråga eller ta ett foto. Gör du det har du chansen att vinna fina priset som Svenska Orienteringsförbundet ansvarar för.

För mer information om tävlingen, se Naturpassets centrala hemsida:
www.naturpasset.se.

Egen Facebook-sida för Naturpasset i Tyresö

Gå in och gilla Facebooksidan så får du tips och information under året. Dela också gärna dina bilder från dina Naturpassupplevelser runt om i de fina Tyresöskogarna.
- Naturpasset i Tyresö (Facebook)

Saknade kontroller och frågor

Som vanligt kan vi inte garantera att kontrollerna får sitta ute, även om vi springer över dem med jämna mellanrum. Om du inte hittar en kontroll, rapportera gärna in detta till undertecknad på e-postadress nedan.

Undertecknad svarar också på frågor om Naturpasset.

Mycket nöje!

Uppdaterad: 21 MAR 2019 14:58 Skribent: Niklas Wrane
Epost: This is a mailto link

EventorLogo_2

ALBY

Prova på orientering

Naturpasset

 

Utmärkt Förening

#soderssol

 

Postadress:
Söders-Tyresö
Box 94
13522 Tyresö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link